Katere vaje je mogoče narediti s krčnimi žilami nog

vadba za krčne žile

Za krčne žile se šteje povečanje žil, tako po dolžini kot v premeru, ki ga spremlja tanjšanje žilne stene. Vzrok bolezni je kršitev elastičnosti sten krvnih žil zaradi disfunkcije žilnih ventilov. Zdravljenje krčnih žil spodnjih okončin in drugih segmentov človeškega telesa je sestavljeno iz jemanja zdravil in posebnih terapevtskih vaj.

Prednosti terapevtskih vaj

vaje za krčne žile

Krčne žile so bolezen, ki vam onemogoča kakovostno in izpolnjeno življenje. Znebiti se ga je skoraj nemogoče, vendar obstaja veliko načinov za izboljšanje stanja krvnih žil, preprečevanje poslabšanj in zapletov. Patologija prizadene ženske veliko pogosteje kot moške. Statistični podatki kažejo, da se najpogosteje krčne žile razvijejo v delovni dobi, po 30-40 letih.

Opazovanja so pokazala, da so ljudje, ki vodijo sedeči način življenja, izpostavljeni tveganju za nastanek krčnih žil. Zato je glavno orodje v boju proti bolezni terapevtske vaje. Razvili so ga izkušeni flebologi in angiokirurgi. Kompleks temelji na posebnih vajah, ki:

 • normalizirati odtok limfe;
 • izboljšati splošno telesno pripravljenost;
 • povečati vzdržljivost;
 • aktiviranje arterijskega krvnega obtoka;
 • pospešiti krvni obtok;
 • povečati žilni tonus.

Sedeč življenjski slog in pomanjkanje gibanja povzročata zastoje v organih, zlasti v spodnjih okončinah, kar poveča pritisk krvne tekočine na žile, presežek limfe. V občutkih se to kaže v obliki bolečine v nogah, težavah pri gibanju, oteklinah. Redne obremenitve po posebej zasnovani shemi odpravljajo nelagodje in bolečino.

Kdo prikazuje vaje za krčne žile?

Terapevtske vaje za krčne žile

Terapevtske vaje za krčne žile so indicirane predvsem za tiste, ki so jim specialisti že odkrili krčne žile spodnjih okončin. Prav tako se morate ukvarjati s posebnimi gimnastičnimi vajami za osebe:

 • vodenje sedečega načina življenja;
 • katerega naloga je dolgo sedeti ali stati;
 • imajo slabe navade;
 • raje pogosto prekrižajo noge med sedenjem;
 • katerih sorodniki trpijo zaradi te bolezni.

Strokovnjaki svetujejo, da izvajate terapevtske vaje od 15 do 30 minut na dan. Vaje je bolje izvajati večkrat na dan. Čez dan si morate vsako uro vzeti odmore za gibanje.

Nasvet!

Ena najbolj učinkovitih in cenovno dostopnih različic terapevtskih vaj je hoja. Vsak dan je treba za zdravje žil nog narediti vsaj 10 tisoč korakov.

Značilnosti telesne dejavnosti

Negativni učinek na žile s krčnimi žilami je pomanjkanje telesne dejavnosti in prekomerne obremenitve. Ne vključujte se v terapevtske vaje do izčrpanosti.

Drug pomemben dejavnik pri terapevtski vadbi so oblačila. Za gimnastiko ni treba nositi tesne in stiskajoče uniforme. To še posebej velja za spodnje okončine. Pajkice, hlačne hlače, tesne hlače bodo ustvarile pritisk na kožo in stisnile krvne žile. Izberite ohlapne trenirke iz naravnih tkanin.

Pred začetkom pouka se posvetujte s svojim vodilnim zdravnikom. Po gimnastiki morate obiskati tudi zdravnika. Naj bo pravilo, da enkrat na 2 meseca obiščete flebologa ali angiokirurga. Nenehno spremljanje analiz in diagnostike vam bo omogočilo, da obdržite patologijo pod nadzorom, prepoznate izboljšave ali zaplete in popravite nadaljnja dejanja.

Kateri športi se lahko ukvarjajo s krčnimi žilami?

Pri krčnih žilah spodnjih okončin so prikazani vsi športi, ki niso povezani z nenadnimi gibi in prekomernimi obremenitvami nog. Zdravniki priporočajo, da dajejo prednost:

 • plavanje;
 • Pilates
 • ples, ne več kot 40 minut;
 • hoditi;
 • kolesarjenje;
 • tek, ne več kot 15 minut;
 • joga.

Za krčne žile je dovoljen vsak šport, pri katerem je dovoljeno sedenje ali ležanje na hrbtu. Na primer, lahko izvajate vaje za roke, trebuh, razvijate prožnost.

Kaj ne storiti s krčnimi žilami

Ne smete se ukvarjati s športi, ki so povezani s povečanim stresom na nogah. Če imate krčne žile spodnjih okončin, so vam naslednje vaje in dejavnosti kontraindicirane:

 • boj;
 • step aerobika;
 • vaje za moč na nogah za izgradnjo mišične mase (leg press);
 • izpadi naprej in vstran;
 • počepi;
 • fitnes;
 • odbojka;
 • košarka;
 • nogomet;
 • skakalna vrv;
 • hokej itd.

Med izvajanjem zgoraj navedenega ne pride do polnega delovanja ventilov posod. Žilne stene so raztegnjene, ventili ne premikajo povratnega toka, posledično ni povratnega toka krvi.

Pomembno!

Veliko pozornost je treba nameniti čevljem. Pri krčnih žilah je treba dati prednost visokokakovostnim supergom ali športnim copatom z zračnimi podplati.

Glavni sklop vaj za vse vrste bolezni

Splošni kompleks terapevtskih vaj, ki so ga razvili visoko usposobljeni flebologi, je primeren za vse vrste krčnih žil. Za pouk pripravite nedrsečo podlogo, udobno uniformo in posebne čevlje. Osnovne vaje:

 1. Iz ležečega položaja morate potegniti eno nogo k prsnemu košu in jo stisniti pod kolenski sklep. Temu sledi zategnjen ud, zravnajte in zamrznite za nekaj sekund. Previdno spustite. Enako storite z drugo nogo.
 2. Iz ležečega položaja dvignite obe nogi, ju držite naravnost nekaj sekund. Nato se upognite v kolenih in ponovno zravnajte. Ostanite v tem položaju. Spustite obe nogi in po 3-4 sekundah ponovite cikel.
 3. Iz ležečega položaja dvignite noge pod pravim kotom in naredite rotacijske gibe stopala izmenično z vsakim udom. Vajo je treba izvajati v smeri urinega kazalca in v nasprotni smeri urinega kazalca.
 4. Iz ležečega položaja dvignite noge pod pravim kotom, jih fiksirajte za nekaj sekund in intenzivno delajte s prsti.
 5. Iz ležečega položaja dvignite noge pod pravim kotom in naredite gibe s stopali, iztegnite nogavice in jih potegnite k sebi. Tudi stopala je treba zasukati na stran - navznoter in navzven.
 6. V sedečem položaju na stolu morate zravnati noge in premikati stopala v različnih smereh ter narediti krožne gibe v eno in drugo smer.
 7. Iz položaja leže na hrbtu ali na trebuhu je treba iztegnjene ob telesu roke pritisniti na noge in izmenično dvigovati ravno nogo čim višje. Na najvišji točki fiksirajte okončino za nekaj sekund in jo nežno spustite.
 8. Iz stoječega položaja ob vdihu dvignite zgornje okončine navzgor, jih razmaknite, nagnite telo naprej in eno od nog, namesto nazaj. Nariši "lastovko".
 9. Iz stoječega položaja se prevrnite od pete do prstov in nazaj ter gladko prenašate telesno težo.
 10. 15 minut izmenično hodite po sobi bodisi na petah ali na prstih.

Vse vaje ugodno vplivajo na stanje krvnih žil, pretok krvi in limfe. Vsako od njih je treba ponoviti 10-15 krat. Bolje je, če najdete priložnost za izvedbo celotnega kompleksa vsaj 2-krat na dan.

vadba za krčne žile

Vaje za noge

Terapevtske vaje za krčne žile spodnjih okončin vključujejo razbremenitev krvnih žil, aktiviranje krvnega in limfnega pretoka:

 1. V ležečem položaju pod noge položite veliko blazino ali več majhnih. Prepričajte se, da so noge ravne in jih odmaknite od vodoravnice tal za 20 stopinj. Sprostite se v tem položaju.
 2. Iz ležečega položaja na tleh upognite spodnje okončine, s petami naslonite na tla. Roke so iztegnjene vzdolž telesa in ležijo na hrbtu, na bokih. Med vdihom dvignite zgornji konec trupa in se usedite. Ko izdihnete, ulezite počasi in nežno.
 3. Iz ležečega položaja z rokami, iztegnjenimi vzdolž telesa, dvignite obe nogi za 20 stopinj, nato pa tla z blazino, stisnjeno med stopali. Ko izdihnete, spustite noge.
 4. Iz ležečega položaja se osredotočite na zgornji ramenski pas in stopala. Med vdihom dvignite zadnjico in spodnji del hrbta od tal, zamrznite za nekaj sekund in se ob izdihu spustite.
 5. Iz ležečega položaja morate iztegniti roke ob telesu, upogniti noge v kolenih in jih položiti na tla. Nato potegnite in iztegnite želodec, globoko vdihnite in izdihnite.

Vsako vajo je treba izvesti vsaj 15-krat. Redna vadba bo preprečila zaplete in izboljšala kakovost žil.

Vaje za roke

Za zmanjšanje nelagodja pri krčnih žilah in izboljšanje stanja krvnih žil opravite naslednji sklop terapevtskih vaj:

 1. V ležečem položaju bi morali dvigniti podolgovate ravne spodnje in zgornje okončine pod pravim kotom. Položaj zadržite nekaj sekund z enakomernim globokim dihanjem. Roke in noge stresajte 2-3 minute v dvignjenem položaju.
 2. Stojite, dlani položite za glavo in jih zložite v ključavnico na zadnji strani glave. Izvedite gladke zavoje telesa v desno in levo.
 3. V stoječem položaju morate iztegniti roke naprej vzporedno s tlemi in stisniti dlani v pesti. Položaj zadržite nekaj sekund in čim bolj razširite prste.
 4. Iz ležečega položaja dvignite eno roko navzgor, medtem ko se z drugo roko uprete in oklepate zapestje dvigajočega se uda. Naredite to za obe roki.
 5. Iz stoječega položaja dvignite iztegnjene roke in s silo stisnite prste v pesti in jih odklenite. Tecite vsaj 80-krat.

Vsako vajo je treba izvesti vsaj 15-20 krat. Največji učinek bodo dale terapevtske vaje, ki jih boste izvajali vsaj 2-krat na dan.

Uporabno!

Velikega pomena za stanje žil so slabe navade, zlasti kajenje. Opustite cigarete, ki negativno vplivajo na stanje vaših krvnih žil.

Vaje za majhno medenico

Pri krčnih žilah v majhni medenici je treba izvesti niz vaj, katerih cilj je odpravljanje zastojev:

 1. Iz ležečega položaja dvignite noge pokrčene v kolenih in izvedite vajo »kolo«. Prepričajte se, da je spodnji del hrbta pritisnjen na tla. Izvedite simulirano kolesarjenje v eno in drugo smer. Noge obračajte vsaj 3 minute v eno smer.
 2. Iz ležečega položaja iztegnite roke ob telesu, dvignite iztegnjene noge za 20-25 stopinj nad tlemi in izvedite vajo vodoravne škarje.
 3. Iz ležečega položaja iztegnite roke ob telesu, dvignite iztegnjene noge za 40-55 stopinj nad površino tal in izvedite vajo "navpične škarje".
 4. Iz ležečega položaja se je treba osredotočiti na glavo in lopatice. Med vdihom dvignite noge in odtrgajte zadnjico od tal - izvedite držo breze. Z rokami podprite spodnji del hrbta. Noge imejte iztegnjene pod pravim kotom na tla in upognite v kolenih.
 5. Iz stoječega položaja naj bodo noge razširjene širše od ramen. Zravnajte hrbet, med vdihom se morate počasi spustiti v polpočep, ne da bi dosegli stegna, ki so vzporedna s tlemi. V tem položaju se pritrdite za nekaj sekund. Počasi vzemite začetni položaj.
 6. Iz sedečega položaja na tleh je treba poudariti iztegnjene nazaj roke. Eno nogo je treba upogniti v kolenu, drugo nogo zravnano z največjo amplitudo pa dvigniti.

Vse vaje je treba izvesti v količini 15-20 ponovitev.

Dodatne vaje

Ne glede na lokacijo krčnih žil večkrat opravite kompleks, kar prispeva k splošni krepitvi venskih žil:

 1. Iz stoječega položaja se prevrnite s prstov na peto in prenašajte svojo telesno težo. Ne delajte nenadnih gibov, dihajte globoko in enakomerno, ohranite ravnotežje. Naredite vsaj 30 zvitkov.
 2. V stoječem položaju hodite na mestu, ne da bi dvigovali prste, izmenično dvigujte pete in prenašajte svojo telesno težo z ene noge na drugo. Izvedite vsaj 30 vaj.
 3. V stoječem položaju vdihnite, povlecite ramena nazaj, poskušate povezati lopatice in štrlite prsni koš. Ko izdihnete, vrnite ramena naprej in spustite glavo na prsi. Vajo izvajajte počasi vsaj 15-20 krat.
 4. Iz stoječega položaja vdihnite, dvignite ravne roke navzgor in se iztegnite na prste. Zamrznite za nekaj sekund in se počasi spustite. Ponovite vsaj 15-20 krat.
 5. V katerem koli položaju napnite in sprostite glutealne mišice. Zamrznite za nekaj sekund pod napetostjo. Naredite več sklopov na dan. Število ponovitev naenkrat je vsaj 15-20.

Te vaje ne vzamejo veliko časa, služijo pa kot odlično orodje za aktiviranje pretoka limfe in venske krvi.

Vaje za preprečevanje krčnih žil

Vsako bolezen je bolje preprečiti kot zdraviti. Če ste v nevarnosti ali imate vse predpogoje za nastanek krčnih žil, začnite izvajati preventivne vaje vnaprej:

 1. V ležečem položaju iztegnite roke vzdolž trupa. Dvignite zravnane noge na nizek stol. Izmenično potegnite prst stopala proti sebi. Naredite vsaj 15-20 ponovitev z vsako nogo.
 2. V ležečem položaju iztegnite zgornje okončine vzdolž telesa, dvignite zravnane noge in jih raztegnite čim dlje v strani. Izvedite rotacijske gibe stopal navzven in v vsaj 15-20 krat v vsako smer.
 3. Ko ležite na hrbtu, iztegnite ravne roke vzdolž telesa. Dvignite ravne noge na 45 stopinj in jih razmaknite. Izvajajte krožne gibe s pokrčenimi nogami v kolenih navznoter in navzven. Naredite 15-20 ponovitev.
 4. Iz ležečega položaja med vdihom dvignite zravnane noge. Dvignite zadnjico od tal in si z rokami pomagajte popraviti spodnji del hrbta. Prepričajte se, da so vaša stopala pravokotna na tla. Raztegnite noge na straneh in zamahajte levo in desno ter naprej in nazaj. Ohranite ravnotežje.

Čez dan občasno naredite nekaj lahkih skokov na prste. Nato si vzemite odmor in znova skočite.

Dodatni načini zdravljenja bolezni

Kot dodatna priporočila za krčne žile zdravniki priporočajo celovit pristop k težavi:

 • prilagodite svojo prehrano, v jedilnik dodajte zelenjavo, sadje, ribe in morske sadeže;
 • zavrniti slabe navade;
 • izberite udobno spodnje perilo, ki ne omejuje gibanja;
 • nosite kompresijske nogavice, nogavice, nogavice;
 • izvajati terapevtske vaje;
 • vsak dan hodite;
 • Pojdi plavat;
 • pojdi na limfno drenažno masažo.

Obstajajo tudi številne ljudske metode za zdravljenje krčnih žil.

masaža stopal za krčne žile

Sporočilo

Masažo za krčne žile spodnjih okončin mora izvajati usposobljen specialist. Gre za shemo gibov vzdolž masažnih linij, ki pospešujejo pretok limfe in izboljšujejo aktivnost krvnih žil. Če se nimate možnosti udeležiti tečaja masaže v zdravstveni ustanovi, opravite manipulacije sami doma, pri čemer si zapomnite nekaj pravil:

 1. Vsi gibi morajo biti usmerjeni v bezgavke. Na primer, če masirate nogo pod kolenom, potem izvedite vse prehode od spodnjega dela noge do pogačice. Pod njim je koncentrirana bezgavka.
 2. Ne pritiskajte premočno. Prilagodite silo pritiska, ne dovolite, da se posode stisnejo.
 3. Za krčne žile uporabite masažne kreme ali mazila.

Lahka masaža stopal ob koncu delovnega dneva bo ugodno vplivala na splošno počutje, razpršila limfo in lajšala utrujenost.

Prehrana

izdelki za krčne žile

Dieta za krčne žile vsebuje splošna načela pravilne prehrane:

 • izključiti ocvrto, soljeno, prekajeno;
 • omejite vnos soli;
 • pijte vsaj 1, 5 litra čiste pitne vode;
 • vsak dan jejte zelenjavo in sadje;
 • obogatite svoj jedilnik z ribjimi jedmi;
 • zjutraj jejte žitarice;
 • opustiti moko, sladko, živalske maščobe, margarino;
 • dajte prednost pustemu mesu - puranje, piščanec, kunčje meso, govedina, teletina;
 • hrano kuhajte na pari ali skuhajte.

Poleg uravnotežene prehrane skupaj z zdravnikom izberite vitaminski kompleks. Pomembno je zmanjšati težo, če je daleč od normalne. Povečan pritisk na žile bo povzročil zaplete.

etnoznanost

Kot pomoč pri zdravljenju krčnih žil obstajajo ljudski recepti, ki so se pozitivno izkazali:

 1. Mazila iz uši, divjega kostanja, celandina, pelina, zelja, kalanhoja, lubja vrbe. Za pripravo vzemite eno od zdrobljenih surovin, zmešajte s 300 ml rastlinskega olja in segrevajte v vodni kopeli 15 minut. Zmes ohladimo in precedimo. Za gostoto izdelku dodajte živalsko maščobo. Vsak dan vtrite zdravilo na noge.
 2. Kalanchoe tinktura. Vzemite sesekljano zelišče in ga prelijte z medicinskim alkoholom v razmerju 1 proti 1. Mešanico pustite v temnem, hladnem prostoru 2 tedna. Nato vsak dan zvečer vtrite v kožo od spodnjega dela noge do kolen.
 3. Jabolčni kis. V spodnje okončine je treba vtriti navaden 9% jabolčni kis. Izdelek je bogat z vitamini in minerali, potrebnimi za ožilje. Učinkovito lajša otekline in izboljšuje krvni obtok.
 4. Medena obloga. Naravni med se nanese na kožo stopal in zavije v polietilen. Koristne sestavine medu ugodno vplivajo na stanje krvnih žil. Čas izpostavljenosti od 2 uri.
 5. Obkladki iz listov zelja. Učinkovitost zelja proti slabo celjenim ranam, vnetju kože in žil je že dolgo dokazana. Nanesite na noge in pritrdite s folijo za živila. Izdelek lahko hranite vsaj 2 uri ali pustite čez noč.
 6. Jodne mreže. Na nogah se z navadnim medicinskim jodom z vatirano palčko nariše mreža. Orodje izboljša stanje vnetih žil.

Pozor!

Za pripravo ljudskih zdravil namesto medicinskega alkohola lahko uporabite vodko.

Ne zanašajte se samo na tradicionalne metode zdravljenja. Zdravljenje je treba izbrati z zdravnikom.

Kontraindikacije za fizioterapevtske vaje za krčne žile

Pri patologiji ne morete preobremeniti nog. Fizični kompleksi so zasnovani tako, da odstranijo bolečino in izboljšajo stanje žil. Terapevtske vaje se morate vzdržati, če:

 • poslabšanje krčnih žil;
 • poslabšanje stanja po vadbi;
 • bolezni, ki niso povezane s krčnimi žilami.

Vsako nelagodje je treba obvestiti zdravnika. Samo skupaj s specialistom lahko izberete pravo zdravljenje.

Zaključek

Pri zdravljenju krčnih žil je pomembno, da se k problemu lotimo celostno. Poleg zdravljenja z zdravili se terapevtske vaje kažejo visoko učinkovitost. Uspeh vaj je odvisen od pravilnosti in izračuna obremenitve. Redno obiskujte svojega zdravnika, da spremljate rezultate.