Faze krčnih žil

bolečine v nogah s krčnimi žilami

Do danes so bili raziskani vsi simptomi in manifestacije krčnih žil, zaradi katerih trpijo moški in ženske različnih starosti. To omogoča pravočasno diagnozo in zdravljenje. Če želite izvedeti, koliko stopenj krčnih žil obstaja, in ugotoviti, katere spremembe ustrezajo vsaki od njih, poskusimo naprej.

Faze krčnih žil spodnjih okončin

Zelo pomembno je imeti podrobne informacije o fazah krčnih žil. To vam omogoča, da sprejmete preventivne ukrepe in ohranite zdravje nog, pri čemer se izognete resnim težavam. Vsako nelagodje v spodnjih okončinah, utrujenost in otekanje so lahko prvi znaki krčnih žil v začetni fazi. Da bi razumeli, s kakšno stopnjo problema se ukvarjamo, se je treba seznaniti s fazami razvoja bolezni. Obstaja več klasifikacij in stopenj krčnih žil, od katerih vsaka omogoča določitev znakov bolezni žil.

Razvrstitev stopenj krčnih žil okončin po CEAP

Flebologi po vsem svetu uporabljajo klasifikacijo CEAP za določitev stopnje krčnih žil spodnjih okončin. Bolezen deli na 7 stopenj:

 • C0 - ni vidnih znakov krčnih žil spodnjih okončin. Za začetno stopnjo je lahko značilna utrujenost nog, bolnik se pritožuje zaradi krčev in teže.
 • C1 - manifestacija telangiektazije - podkožna kapilarna mreža, rahlo razširitev retikularnih ven s premerom največ 2-3 mm. Na tej stopnji krčnih žil lahko poleg pajkastih žil diagnosticiramo tudi hemodinamske motnje in druge simptome venske insuficience. Začetne krčne žile ne zahtevajo kirurškega posega. Postopki za njegovo odpravo so zgolj kozmetične narave.
 • C2 - vidne krčne žile. Na tej stopnji so jasno vidne podkožne žile s premerom več kot 3 mm, krčna vozlišča in izbokline. Zaklopka površinske vene ne deluje pravilno, zaradi česar je motena mikrocirkulacija krvi. Če začetna faza krčnih žil ne zahteva operacije, lahko zdravnik ponudi rešitev problema s sodobnimi kirurškimi metodami.
 • C3 - v tej fazi krčnih žil se vidnim spremembam na venah doda še edem okončin. To redno skrbi bolnika, ustvarja dodatno nelagodje med hojo. Pogosto se za zdravljenje krčnih žil spodnjih okončin na tej stopnji uporablja celostni pristop. To vključuje temeljito diagnozo, zdravljenje z zdravili, operacijo in dolgotrajno opazovanje specialista.
 • C4 - lahko se pojavi razbarvanje in redčenje kože, srbenje, pekoč občutek in posledično venski ekcem. V območju trofičnih sprememb tkiva pridobijo rjav odtenek, vneto območje se lahko zmoči in prekrije s skorjo. Če se takšne krčne žile ne zdravijo, lahko pride do resnejše stopnje bolezni. V večini primerov venski ekcem ni zlahka reverzibilen.
 • C5 - zaceljena trofična razjeda. C6 - odprta trofična razjeda. Obe stopnji krčnih žil na nogah se kažeta s kršitvijo celovitosti kože in bolniku povzročata neznosno bolečino. Poleg tega peptična razjeda vodi do splošnega zmanjšanja imunosti telesa. Vztrajne odprte rane služijo kot gojišče za različne okužbe, ki lahko poslabšajo stanje. Trofične krčne žile nog so zadnja faza, katere zdravljenje vključuje odstranitev obolele vene. Lokalno zdravljenje ne bo dalo nobenih rezultatov.

Treba je razumeti, da ne samo krčne žile nog na stopnji C6 lahko povzročijo peptični ulkus. Obstajajo tudi druge bolezni, ki so ključni dejavniki za nastanek trofičnih razjed. Metode zdravljenja za vsak posamezen primer so popolnoma različne, zato je izredno pomembna postavitev natančne diagnoze.

Prva faza krčnih žil: opis in simptomi

Za seznanitev s stopnjami krčnih žil spodnjih okončin v informativne namene se uporablja ožja klasifikacija bolezni.

Stopnja kompenzacije, ko so krčne žile najmanj izrazite, je začetna faza, za katero je značilno rahlo nelagodje v nogah med dolgo hojo ali delom, prisotnost pajkovih žil. Stena posod nima izrazite deformacije. Nevarnost stopnje krčnih žil je, da je bolezen asimptomatska. Prirojeni mehanizmi telesa prevzamejo nase "popravljanje" motenj v venskih žilah in kompenzirajo njihovo polnopravno delo.

Znaki krčnih žil v zgodnjih fazah

 • Utrujenost in težnost v nogah;
 • Majhna oteklina;
 • konvulzije;
 • Prisotnost pajkovih žil.

Kako ustaviti krčne žile v začetnih fazah?

Ko se pojavijo prvi simptomi, se obvezno posvetujte z zdravnikom. Krčne žile prve stopnje so kozmetična bolezen. Če diagnoza ni razkrila drugih predpogojev in "slabe" dednosti, potem lahko govorimo o blagi obliki bolezni, ki je povezana bolj z življenjskim slogom kot z resnejšo etiologijo. Tveganja lahko zmanjšate tudi z upoštevanjem preprostih priporočil za začetni stadij krčnih žil:

 • Vodite aktiven življenjski slog: tek, hoja, plavanje itd. ;
 • Ne pridobivajte prekomerne teže;
 • Nosite udobne čevlje;
 • Naredite posebne vaje za noge.

Krčne žile 2. stopnja: opis in simptomi

Faza subkompenzacije - krčne žile na nogah postanejo bolj opazne, simptomi pa se intenzivirajo. Dodana boleča bolečina in pogosti konvulzije. Koža lahko pridobi modrikasto odtenek, na mestu pojava venskih vozlov in izboklin pa se pojavi pekoč občutek in srbenje. V tej fazi krčnih žil se priporoča minimalno invazivna kirurgija, EVLT in nošenje kompresijskih nogavic.

Krčne žile 3. stopnja: opis in simptomi

Faza dekompenzacije je zadnja stopnja krčnih žil, za katero so značilne resne motnje pri delu venskega krvnega obtoka. Funkcije telesa se ne izvajajo, kompenzacijski mehanizmi pa prenehajo obvladovati svoje naloge.

Na tej stopnji razvoja krčnih žil se pojavi hiperpigmentacija kože, tkiva ne prejmejo dovolj hrane, se izčrpajo, kar povzroči nastanek trofičnih razjed. Vene so podvržene hudi deformaciji, lahko se razvije tromboflebitis. V primeru nepravilnega zdravljenja lahko krčne žile 3. stopnje povzročijo resen udarec zdravju, vse do nepopravljivih posledic.

V nekaterih virih ločimo krčne žile stopnje 4, ki praviloma ustreza klasifikaciji C6. Na vseh stopnjah razvoja krčnih žil je treba posebno pozornost nameniti kakovosti procesa zdravljenja. Le celostni pristop bo dosegel učinkovit rezultat in odstranil ne le simptome, ampak tudi vzrok bolezni.

Kot venotonik mnogi strokovnjaki priporočajo francosko zdravilo, ki se je izkazalo kot angioprotektivno sredstvo, ki izboljšuje krvni obtok in deluje drenažno na limfni sistem. Jemanje tablet je priporočljivo ne le v prvih fazah krčnih žil, temveč tudi v fazah rehabilitacije po hujšem poteku bolezni. Odmerjanje in čas jemanja zdravila določi le zdravnik.